Ce presupune procesul de sablare al sticlei

Arta de a decora sticla prin sablare reprezintă o tradiție îndelungată, iar în era tehnologiei avansate, această tehnică s-a dezvoltat într-o formă de artă complexă și sofisticată. În acest context, mașina Glassblaster MI80RL, dezvoltată de DYNAMIKI din Grecia, reprezintă o inovație care deschide uși noi pentru artiști și meșteri sticlari. 

Procesul de sablare al sticlei este o tehnică complexă, cu etape bine definite, care are scopul de a crea modele, texturi și designuri artistice pe suprafața sticlei. Această metodă implică utilizarea unui material abraziv, precum nisip sau granule fine, pentru a modifica aspectul sticlei.

Iată etapele principale ale procesului de sablare a sticlei.

Pregătirea sticlei

În această etapă, sticla care urmează să fie sablată este pregătită meticulos. Suprafața sticlei este curățată și degresată pentru a permite o aderență mai bună a materialului abraziv.

Crearea modelului

Un pas esențial este crearea modelului sau șablonului care va fi aplicat pe sticlă. Acest șablon poate fi realizat din diverse materiale, precum hârtie rezistentă la apă sau folie adezivă. Acesta va proteja anumite zone ale sticlei de acțiunea materialului abraziv, dezvăluind astfel modelele sau texturile dorite.

Aplicarea șablonului

Șablonul este atent fixat pe suprafața sticlei, asigurându-se că acoperă zonele pe care dorim să le păstrăm netratate. Aceste zone vor rămâne lucioase, în timp ce restul suprafeței va fi supus procesului de sablare.

Procesul de sablare

Utilizând 2 pistoale controlate complet automat sau un pistol de sablare, utilajul aplică materialul abraziv pe suprafața sticlei cu o presiune controlată.

O imagine care conține interior, jucărieDescriere generată automat

Materialul abraziv consta în nisip cuartos care poate avea granulatii diferite. Particulele de nisip lovesc sticla cu intensitate variabilă, în funcție de designul dorit, creând astfel texturi și modele unice.

Detaliile finale și finisarea

Odată ce procesul de sablare este finalizat, șablonul este îndepărtat cu grijă. Sticla este apoi curățată meticulos pentru a îndepărta orice reziduuri de material abraziv. La această etapă, pot fi ajustate și finisate manual detaliile, pentru a obține aspectul dorit.

Protecția și finalizarea

Pentru a preveni deteriorarea ulterioară și pentru a menține rezultatul procesului de sablare, sticla este protejată prin aplicarea unor tratamente speciale de finisare. Aceste tratamente pot oferi și un plus de strălucire și durabilitate suprafeței.

Acum hai să vedem câteva aspecte importante despre mașina Glassblaster MI80RL. Ea a fost concepută în jurul a cinci componente esențiale, fiecare contribuind în mod semnificativ la procesul de sablare a sticlei:

  • Cabina de sablare cu conveioare de intrare și ieșire
  • Control prin Touch Screen pentru retete,operare si mentenanta
  • Sistemul eficient de recuperare a nisipului de sablare
  • Echipata cu 2 pistoale de sablare complet automate si 1 pistol manual
  • Controlul prafului pentru eficiență maximă prin statia proprie de filtrare

În ansamblu, aceste componente se îmbină armonios pentru a oferi o experiență de sablare a sticlei eficientă și de înaltă calitate. Mașina Glassblaster MI80RL se ridică la nivelul cerințelor complexe ale procesului de sablare, asigurând că operatorii pot obține rezultate precise și estetice pe suprafețele sticlei. 

Ai nevoie de informații și sfaturi pentru afacerea ta din domeniul prelucrării sticlei? Intră în grupul de Facebook Glass Processing – Technical Advice unde poți discuta cu specialiști din industria sticlei!